Fakta om håret ditt

Håret, ditt unike varemerke

Fortvil ikke over håret ditt og forvent ikke mirakler ved bruk av produkter. Noen ting er du rett og slett født med. Men det du faktisk kan påvirke er hvordan du tar vare på og hva du utsetter håret ditt for. Vi anbefaler at du setter deg inn i noen fakta før du går til innkjøp av dine hårprodukter. Forstå ditt hår, forvent litt mer!

Din sekk med byggestoffer

Det du først og fremst kanskje ikke visste er; etter fødselen dannes det ikke flere hårsekker! Og, det kan ta noen måneder før hårsekkene begynner å produsere hår, faktisk helt opp til flere år. Hårstråene dine er trådformede strukturer som består av keratin. Hårsekkene dannes i fosterlivet ved at overhudsceller vokser ned i huden og danner en sekkformet struktur. Hver hårsekk er unik og danner grunnlag for ditt eget helt unike «håravtrykk».

Hver hårsekk vokser i tre faser: Vekstfasen (anagene fasen) varer i snitt fra tre til åtte år, og veksten er ca. en cm i måneden. Når vekstfasen avsluttes, inntrer overgangsfasen (katagene fasen). Da stopper veksten. Deretter går hårsekken inn den hvilefasen (telogene fasen) som varer i omtrent 100 dager. I løpet av hvilefasen vil det gamle håret falle ut og deretter begynner en ny vekstfase. Varigheten av de ulike fasene medfører at omtrent 90 prosent av hårfolliklene til enhver tid er i en vekstfase, cirka én prosent er i overgangsfasen og cirka ti prosent er i hvilefase.

Fra sans og samling

Håret vokser ved at cellene, keratinproteinet i nedre del av hårsekken, deler seg og skyver de eldre cellene utover, den delen av håret som stikker opp av huden er derfor ikke levende lenger, men såkalt forhornet og dødt. Men hvert enkelt hårstrå er i hårsekken støttet opp av en muskel kalt erector pili som får hårene til å reise seg når muskelen trekker seg sammen, også kalt «å få gåsehud». Det vil si at ved sterke sanseinntrykk påvirkes musklene rundt hårrøttene enten vi vil eller ikke.

Fra og med puberteten med hormonpåvirkninger produseres terminalhår, også kalt skjegg og kjønnshår. I hodebunnen er det normalt mellom 100 000 og 150 000 hår. Det er normalt å miste mellom 30 og 100 hår i døgnet på hele kroppen i voksen tilstand. Men fortvil ikke om hårene faller av, de gror som regel alltid ut igjen.

Syrekappen, din naturlige pleie og beskyttelse

Et sunt hår har en naturlig pH mellom 4,5 til 5,5 altså svakt surt og er da sterkt, sunt og motstandsdyktig. Når håret er slitt og skadet, spriker skjell-laget og både kjennes og ser ut som en utsprunget kongle og pH graden stiger. Det samme er det med huden, vasker du håret vasker du også hodebunnen og resten av kroppen. Derfor, vær sikker på at både sjampoen og såpen du tilfører hår, kropp og hodebunn ikke vasker for rent og inneholder for høy pH. Det er nemlig slik du får problemer med både hodebunn, hud og kvaliteten på håret. Vasker du et farget hår med høy pH er du garantert at  fargepigmentene sitter dårlig og du opplever at håret ditt raskt ser både blast og fargeløst ut.

Og visste du; det meste av tilstanden til ditt hår, hodebunn og hud er nedtegnet i generasjoner, i genene dine. Røttene dine er det lite å gjøre noe med annet enn kanskje å trene disse musklene med noen deilige sanselige inntrykk.

Derfor, ikke overlat til tilfeldighetene hva slags produkter du bruker for å ta vare på hår og hodebunn. Spør en faglært frisør, kunnskap gir trygghet.

Hårprodukter

  1. K-PAK Deep Penetrating Reconstructor
  2. K-PAK Color Therapy Luster Lock Multi-perfector
  3. K-PAK Protect & Shine Serum
  4. Defy Damage Protective Shampoo
  5. K-PAK Color Therapy Restorative Styling Oil
  6. HEADREMEDY Anti-dandruff Shampoo

La oss berøre deg!

touched by Pia
photo by Joico, KMS, unsplash

 

 

 

Få med deg siste nytt